Ronin van de Lage Landen

Van: Muriel Van Peteghem
Aan: Marie Oostakker
Datum: 23 juli 2014 16:49
Onderwerp: Ronin van de Lage Landen

Konnichiwa Marie,

Ik droomde vannacht dat ik een Japanner was. Op bezoek in dit land. Ik voelde me geen toerist. Kan me ook niet herinneren dat ik fototoestel bij had om kiekjes te schieten. Ik was verwonderd over de omgangsvormen en wat ik begreep van deze vreemde cultuur had ik voornamelijk opgemaakt uit lichaamstaal.

Japans symbool voor droomIn één van de nauwe straten in het centrum van de stad kwam ik een vriendelijke man van een jaar of 50. Ik babbelde met hem in gebrekkig Engels en met zwaaiende handen en voeten. Hij knikte en boog en ik ook. Ik begreep van hem dat het in Nederland heel gebruikelijk is om mensen dood te schieten. Dat je daar geen bijzondere reden voor nodig hebt. En aan het eind van het gesprek gaf hij me zonder scrupules een revolver met een lange loop. Hij deed voorkomen alsof het normaalste zaak van de wereld was om toeristen in te wijden in de gebruiken van dit land. Ik boog, dankbaar voor zijn toeschietelijkheid en zijn tijd, en onze wegen scheidden.

De revolver lag prettig in de hand. Wat heerlijk dat de moraal hier zo anders is. “Wat zit de mens toch raar in elkaar”, dacht ik nog. En voor ik het wist ging ik op pad met het wapen in mijn hand, nietsvermoedend dat dat ik nu een gevaarlijk gek was. De eerste voorbijganger moest het meteen bezuren. *Paf* Dood. En de volgende. *Paf* Neer. En de volgende, een vrouw. Mis… en raak, maar niet dodelijk. Mikken kon ik nog niet zo goed. Dat maakte ook niet uit. Ik had plezier in het lukraak rondschieten – vreemd genoeg hoefde ik het wapen niet te herladen. En zo heb ik wel 30 mensen neergeschoten, als in een computer-oorlogs-game. Zonder empathie. Sommigen vielen in het water, anderen zakten door hun knieën op het trottoir. Ik ging door, zonder dat het mij kon raken. – Voer voor Dr. Freud.

“Als je droomt dat je op iemand schiet, dan staat dit voor grote boosheid die je jegens iemand voelt.”, laat Google weten. Nou, hoed u, mijn Japanse alter ego is boos op héél veel mensen. Ik was een losgeslagen Ronin in de polder, een Samurai van de Lage Landen zonder meester, die niet zou rusten voordat hij zijn heengegane meester heeft kunnen wreken. En toen werd ik vervreemd wakker.

– Benieuwd door welke woede ik overmeesterd werd.

Aldus, je zus x

P.S. Benieuwd of ik nu op een special interest list van de inlichtendiensten terecht kom. Ze zullen de context toch wel begrijpen 😉

7 comments

 1. Marie · december 2, 2014

  Ik sms je even, dat gaat sneller:

  Ik droomde vannacht dat jij een gouden, glimmende broek aanhad. Toen ik dichter achter je liep, zag ik dat je hem achterstevoren droeg. De rits zat aan de achterkant. En dus lukte het niet om je broek goed dicht te maken, maar dat maakte jou niet uit. En toen werd ik aangevallen door een ontsnapte tijger :-s

  • Muriel · december 2, 2014

   Dus naar jouw idee heb ik iets heel waardevols dat ik op een authentieke wijze vormgeef, vreemd voor anderen. En jij levert een gevecht met de wilde kat in jou?

   • Marie · december 2, 2014

    Ja, zoiets haha. Er waren 2 tijgers en een leeuw ontsnapt en het was niet grappig, want ze waren hongerig en al een tijd in gevangenschap. Ik heb gerend en geschuild voor mijn leven.

    • Muriel · december 2, 2014

     Wie is de leeuw en wie de 2 tijgers? Super interessant. Waren ze gelijkwaardig? Werd je wakker of is het tot een duel gekomen? Was je alleen toen? Wat is je associatie met leeuw en tijger?

     Dat leeuwen en tijgers je in je droom achtervolgen, is meestal een teken dat we proberen beschaafd te zijn ten koste van de natuurlijke waardigheid en kracht die we in wezen nog steeds bezitten.

 2. Marie · december 2, 2014

  Nee, er waren ook andere mensen. Jij en de rest van de familie. Het speelde zich af bij pepe en meme thuis, waar eigenlijk al mijn dromen zich afspelen.

  Ik ben niet verscheurd, want uiteindelijk kregen ze mij nooit te pakken, maar de angst en spanning was enorm reëel. Ja, blijkbaar daarna wakker geworden…

  • Muriel · december 2, 2014

   Moeten wij wel tegen deze dieren vechten voor ons leven? Onze eigen dierlijke natuur keert zich tegen ons en achtervolgt ons in onze dromen. En dat allemaal omdat er in de levensstijl, die we voor onszelf proberen te creëren, een absoluut vitale factor voor ons welzijn ontbreekt.

   Leuk hè om het over dromen te hebben, vrij te associëren, je fantasie te gebruiken om zo je onbewuste een stem te geven. “De toorn van de leeuw is Gods wijsheid.”

   • Marie · december 2, 2014

    Mijn associatie met de leeuwen/tijgers in deze droom is de vraag: waarom zij ze gekooid?? Als ze niet gevangen waren, zouden ze ons niet aangevallen hebben. Ik voelde alleen maar: laat ze vrij, laat de gevangenen vrij en je bent van het probleem af!

    Dag zus! x